COVID-19 Bilgilendirme Sayfası

Topluma Hizmet Uygulamaları

Topluma Hizmet Uygulamaları

Kişisel Hijyen Eğitimi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turhan Togan ve Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Mehtap Gül tarafından Üniversitemiz Sürekli İşçi Kadrosundaki temizlik personeline "Kişisel Hijyen Eğitimi" verildi.


 


Üniversitemiz Konuk Evini Sağlık Çalışanlarına Tahsis Etti

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), Koronavirüs tedbirleri kapsamında Muğla il merkezinde bulunan Üniversite Konuk Evi'ni, sağlık çalışanlarına tahsis etti

 


Korona Virüs Önlemleri

Korona virüsü salgını nedeniyle kampüste önlemleri üst seviyeye çıkaran Üniversitemiz Rektörlüğü, kampüs giriş noktalarında dijital araçlarla Üniversite personeli de dahil olmak üzere Üniversitemize giriş yapanların  ateş ölçümünü yapıyor. Ayrıca üniversitemizde Koronavirüs (Covid-19) pandemisiyle mücadele kapsamında tüm alanlarda belirli periyotlarda dezenfekte çalışmaları devam ederken kampüse gelen tüm kargolar dezenfekte işleminden geçiriliyor.




 

 


 

Çevrimiçi Terapi

Dr. Öğr. Üyesi Betül BATTALOĞLU İNANÇ, “Klinik Hipnoz Akademisi ile birlikte düzenlenen Sağlıkçılara Özel Online Ücretsiz Terapi desteği” 25 Mart 2020 tarihinden itibaren başlamıştır.

 


Bilgilendirici Videolar :

MSKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Pıçakçıefe, "Neden Aşı Yaptırmalıyız?" Konusunda Bilgi Veriyor.

Üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından Covid-19 ile ilgili toplumu bilgilendirme videoları hazırlandı.

MSKÜ Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Hüddam - Kronik Böbrek Hastaları Covid-19 Enfeksiyonundan Nasıl Korunmalı?
MSKÜ Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Acil Tıp ABD. Öğretim Üyesi Doç Dr. Ethem Acar - Acil Servislerde Covid-19 Önlemleri
MSKÜ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Şahin - Kronik Hastalar ve Yaşı Bireylerin Covid-19 Enfeksiyonundan Nasıl Korunmalı?
MSKÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilfer Şahin - Pandemi Sürecinde Çocuk Psikolojisi
MSKÜ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Çınar - Pandemi Sürecinde Diyabet Hastaları Nelere Dikkat Etmeli


MSKÜ Romatolojik Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Tarhan - Pandemi Sürecinde Romatizmal Hastalıkların Tetkik ve Tedavisi
MSKÜ Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Özşeker - Pandemi Sürecinde Gastroenteroloji Hastalıkları Tetkik ve Tedavisi
MSKÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Turhan Togan - Corona Virüs Nedir? Nasıl Bulaşır? Semptomları Nelerdir? Corona Virüsten Nasıl Korunuruz?
MSKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Tanrıverdi, Pandemi Sürecinde Kanser Tedavisini Anlatıyor.
MSKÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Pektaş, Hematolojik Hastalıklara Sahip Kişilerin Pandemi Sürecinde Nelere Dikkat Etmesi Gerektiğini Anlatıyor.
MSKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Turhan Togan, Pandemi Sürecini Değerlendiriyor.
MSKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Genç, Covid-19 Enfeksiyonunda Kimlerin Risk Grubunda Olduğunu ve Nelere Dikkat Etmeleri Gerektiğini Anlatıyor.
MSKÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Vırıt, Pandemi Sürecinde Ruh Sağlığımızı Korumak İçin Yapmamız Gerekenleri Anlatıyor.

MSKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Pıçakçıefe, Pandemi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler, Korunma Yöntemleri ve Tanı Almış Hastaların İzolasyonu Hakkında Bilgi Veriyor.

 

 


 
Diğer Bilgilendirmeler
  • Gazete Haberi: 30 MART 2020, MSKÜ'den "Koronavirüs Tedbirlerinin Muğla Ekonomisine Olası Etkileri" Prof. Dr. Ali Bayrakdaroğlu Detaylar için tıklayınız
  • Gazete Haberi: 09 NİSAN 2020, Koronavirüs Salgınında Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruyacağız? Doç. Dr. Osman VIRIT. Detaylar için tıklayınız
  • Gazete Haberi: 06 NİSAN 2020, MSKÜ'den Çocuklarda Covid-19 Kaygısıyla Baş Etme Konusunda Ailelere Öneriler. Doç. Dr. Nilfer ŞAHİN, Detaylar için tıklayınız
  • Doç. Dr. Turhan Togan: 17,03,2020, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası :İş yerlerinde Coronavirüs önlemleri Bilgilendirme Videosu
  • Gazete Haberi: Doç. Dr. Turhan Togan: 30,04,2020 Muğla Gazatesi : Coronavirüs ile ilgili merak edilenler
  • Doç. Dr. Turhan Togan: 08,04,2020 A Haber Hikmet Öztürk ile A Haberde Bugün Programı Canlı yayın Coronovirüs tedavisi
  • Doç. Dr. Turhan Togan: 13,03,2020 Rektörlük toplantı salonunda AKM de personellere Kişisel Hijyen Eğitimi Verildi
  • Gazete Haberi: Doç.Dr. Hatice Hicret Özkoç 06.04.2020 - Muğla’nın Sayısal Veriler Işığında Risk Durumu Detaylar için tıklayınız
  • Gazete Haberi: Öğretim Görevlisi Osman Emre Arlı 24.04.2020 Petrol Fiyatlarında Son Durumu Nasıl Okumalıyız Detaylar için tıklayınız.
  • Gazete Haberi: Prof.Dr. Media Subaşı Baybuğa 20.04.2020 ÇAĞIN HALK SAĞLIĞI SORUNU COVID-19 PANDEMİSİ Detaylar için tıklayınız.

 


Üretim İşbirliği Protokolü

Menteşe ilçesi Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ile Üniversitemiz Fen Fakültesi ve Muğla Meslek Yüksekokulu arasında ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 salgınına karşı korunmak için ilimizin ihtiyacı olan temizlik ve hijyen maddeleri (Kolonya ve dezenfektan v.b.) imalatı ve kamunun elindeki kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak, öğrencilerin meslek deneyimlerini geliştirmek amacıyla arge-eğitim-üretim fırsat ve işbirlikleri protokolün imzalanma süreci devam etmektedir.


Öğretim Görevlisi Feridun Ekmekci:

Ekteki AÇIK MEKTUP COVID 19 DÖNEMİ ve Sonrasında Normalleşme sürecinde bisiklet kullanımı ve yaya ulaşımı hakkında görüş ve öneriler kapsamında Muğla ENVERÇEVKO derneği yönetim, üyeleri ve gönüllü destekçileri ve  destekleyen STK lar desteği ve önerileri alınarak  hazırlanmıştır. Ulusal salgın mücadelesi tedbirleri ve ülkemizin durumuna göre süzülerek tavsiye maddeleri oluşturulmuştur. Ekte ÖZET METİN sunulmaktadır. İlgili bakanlık, belediyeler ve kurumlara ulaştırılacaktır. 
Faydalı olması dileğiyle. 
http://covid19.mu.edu.tr//belgeler/1050/BasvuruBelgeler/feridun-ekmekci-_773.pdf

 


Doç. Dr. Vefa Saygın ÖĞÜTLE

COVID-19 ve SOSYAL EŞİTSİZLİK" başlığı altında, doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin katıldığı dijital açık dersler yürütülmekte, dersler YouTube'a yüklenerek genel kamuyla paylaşılmaktadır. Şimdiye dek üç ders gerçekleşmiştir ve önümüzdeki günlerde yenileri gerçekleşmeye devam edecektir.
Şimdiye dek gerçekleşen açık dersler:

(1) Doç. Dr. Polat Sait Alpman'la (Yalova Ünv.) Suriyeli Göçmenler Üzerine: https://youtu.be/gxr2Si3BJQc
(2) Doç. Dr. Özgür Arun'la (Akdeniz Ünv.) Yaş Ayrımcılığı Üzerine: https://youtu.be/XLmti0p-2ec
(3) Dr. Nazlı Ökten'le (Galatasaray Ünv.) Entelektüel ve Hakikat Üzerine: https://youtu.be/Ww7FRwHp1C4

 


Öğretim Görevlisi Cemil Yavuz

Üniversitemizde bir sosyal sorumluluk projesi olarak devam eden Fethiye tazelenme Üniversitesi 60 yaş ve üzeri kişilerin sağlıklı ve aktif yaşlanmasını amaçlayan bir topluma hizmet projesidir. Fethiye sağlık Bilimleri Öğretim Görevlisi Cemil Yavuz tarafından 2019 yılında kurulan Tazelenme Üniversitesi Fethiye kampüsü  2020-2021 güz ve bahar yarıyılında eğitimlerini videokonferans yoluyla devam etirmektedir.

Pandeminin ilk dalgası ülkemizde ve dünyada bir çok sosyal kısıtlamalar, izolasyon ve karantina önlemlerine sahne oldu. Bu özellikle 60 yaş üzeri bireylerin günlük yaşamlarını olumsuz etkiledi. Hareketsizliğin yarattığı sorunlar, Kovid-19’a yakalanma korkusu, sağlık kuruluşlarına gitmekten korkma, arkadaşları ile bir araya gelememe gibi sorunlar fizyolojik ve psikolojik olarak etkiledi. Bu süreçte önerilen en önemli destek iletişimi ve etkileşimi artırmaktı. Bu sosyal uzaklaşma sırasında yaşlı yetişkinleri korumak, onların fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlıklarını desteklemek, iletişimlerini artırmak için ne yapabiliriz düşüncesi eğitimlerimizi video konferans yoluyla verme düşüncesine götürdü. Bunun için Fethiye Tazelenme Üniversitesi adına lisanslı bir Zoom Meeting programı satın alındı. 10 hafta sürecek planlı bir eğitim müfredatı hazırlandı. Haftada 3 gün  eğitimleri başladı. Eğitim müfredatı www.fethiyetazelenmeuniversitesi.org adresinden ilan edildi. Öğrenciler spor, beceri geliştirme ve etkileşimli sosyal bilimler derslerini Zooom ,Meeting üzerinden alıyorlar.


Doç. Dr. Necat TOĞAY

60yaş ve üzeri kişilerin sağlıklı ve aktif yaşlanmasını amaçlayan Fethiye TazelenmeÜniversitesi Muğla Fethiye Kampüsü’nde sosyal sorumluluk projesi kapsamındapandemi döneminde bu kişilerin sosyal sağlıklarını desteklemek ve iletişimleriniartırmak için “SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM UYGULAMALARI VE AŞILAMA” isimli birvideo konferans verilmiştir.